Stichting Het Weeshuis van de Doopsgezinde Collegianten de Oranjeappel
A. Algemene gegevens
Soort organisatie:
Website adres:
E-mail:
Kvk:
RSIN:
Status:
Adres:
Postcode:
Plaats:
Fonds
41199045
2560513
Actief
Elpermeer 27
1025 AA
AMSTERDAM
Stichting Het Weeshuis van de Doopsgezinde Collegianten de Oranjeappel is een organisatie die behoort tot de Algemene Doopsgezinde Sociëteit in Nederland.
Deze Instantie is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid.
De Algemene Doopsgezinde Sociëteit heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op Stichting Het Weeshuis van de Doopsgezinde Collegianten de Oranjeappel.
B. Samenstelling bestuur
Het bestuur van deze organisatie wordt gevormd door een afvaardiging van deze organisatie en telt 3 leden.
Het bestuur is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen en de gebouwen van de organisatie. De Ledenvergadering is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. De Ledenvergadering kan geadviseerd worden door een financiële commissie.
C. Doelstelling/visie
“De Oranjeappel” is gesticht in 1675, als weeshuis voor wezen van Doopsgezinde ouders. Inmiddels is er, ruim drie eeuwen later, geen weeshuis meer onder haar hoede. De Stichting is nu een vermogensfonds; de opbrengsten dienen voor steunverlening als hierna aan te geven.
De Stichting heeft thans als doel het verlenen van steun:
…… aan jeugd (instellingen) in het algemeen en aan Doopsgezinde jeugd in het bijzonder.
(artikel 1 van de statuten).
De Stichting onder deze naam is opgericht op 8 mei 1963 en gevestigd te Amsterdam. De statuten zijn laatstelijk gewijzigd op 7 mei 1981.
De criteria voor steunverlening zijn als volgt:
a. voor geestelijke of maatschappelijke belangen van jeugd en jongeren.
b. volgorde van prioriteit:
- Doopsgezinde jeugd en jongeren,
- Jeugd en jongeren in Nederland
- Doopsgezinde jeugd en jongeren in de wereld
- Jeugd en jongeren in de wereld.
c. leeftijdsgrens is 27 jaar, bij uitzondering tot 30 jaar.
d. steun primair aan groepen en instellingen, en in beginsel alleen voor éénmalige projecten.
e. steun in individuele gevallen (studiesteun) wordt alleen gegeven in uitzonderlijke omstandigheden en voor éénmalige projecten. De Oranjeappel is géén studiefonds.
f. alleen steunverlening voor kleinere projecten, waar de bijdrage effect heeft.
D. Beleidsplan
Het beleidsplan van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit kunt u vinden via deze link: Beleidsplan Algemene Doopsgezinde Sociëteit.
Op onze website vindt u ons beleidsplan.
E. Beloningsbeleid
Bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.
F. Verslag Activiteiten
Het bestuur heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende organisatie.
Op onze website [URL GEMEENTE] is specifieke informatie te vinden over onze activiteiten.
G. Voorgenomen bestedingen
De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het vertoont een grote mate van continuïteit. In de kolom begroting in het overzicht onder H. is dit cijfermatig in beeld gebracht.
H. Verkorte staat van baten en lasten met toelichting
Onderstaande staat van baten en lasten geeft via de kolom begroting inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen in het verslagjaar. De kolom rekening geeft inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen.
De voorgenomen bestedingen voor het komende jaar zullen niet sterk afwijken van de voorgenomen bestedingen van het verslagjaar.
Toelichting
Kerkgenootschappen en hun onderdelen zorgen in Nederland zelf voor de benodigde inkomsten voor hun activiteiten. Aan de kerkleden wordt elk jaar gevraagd om hun bijdrage voor het werk van de kerkelijke gemeente waartoe zij behoren.
Soms bezit de kerkelijke gemeente ook nog enig vermogen in de vorm van woningen, landerijen of geldmiddelen. Soms is dit aan de gemeente nagelaten met een specifieke bestemming. De opbrengsten van dit vermogen worden aangewend voor het werk van de gemeente.
Kerken ontvangen geen overheidssubsidie in Nederland, behoudens voor de instandhouding van monumentale (kerk)gebouwen of een specifiek project.
Een groot deel van de ontvangen inkomsten wordt besteed aan pastoraat, in de vorm van salarissen voor de predikant en eventuele kerkelijk werkers en aan de organisatie van kerkelijke activiteiten.
Daarnaast worden de ontvangen inkomsten ook besteed aan het in stand houden van de kerkelijke bezittingen, benodigd voor het houden van de kerkdiensten (zoals onderhoud, energie, belastingen en verzekeringen) en aan de kosten van de eigen organisatie (salaris koster, eventueel overig personeel, vrijwilligers) en bijdragen voor het in stand houden van het landelijk werk.
Onder lasten van beheer zijn opgenomen de kosten voor administratie en beheer van de kerkelijke bezittingen.
(bedragen zijn in Euro’s, tenzij anders vermeld)