Doopsgezinde Historische Kring

A. Algemene gegevens

Soort organisatie:

Website adres:

E-mail:

Kvk:

RSIN:

Status:


Adres:

Postcode:

Plaats:

Instantie

https://www.dhkonline.nl

info@dhkonline.nl

40532429

813832779

Actief


Kamgras 52

1687 WG

WOGNUM

Doopsgezinde Historische Kring  is een organisatie die behoort tot de Algemene Doopsgezinde Sociëteit in Nederland.

Deze Instantie is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid.

De Algemene Doopsgezinde Sociëteit heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op Doopsgezinde Historische Kring.

 

B. Samenstelling bestuur

Het bestuur van deze organisatie wordt gevormd door een afvaardiging van deze organisatie en telt 7 leden.

Het bestuur is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen en de gebouwen van de organisatie. De Ledenvergadering is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. De Ledenvergadering kan geadviseerd worden door een financiële commissie.

 C. Doelstelling/visie
De Doopsgezinde Historische Kring (DHK) heeft sinds haar oprichting in 1974 tot doel de geschiedenis van doopsgezinden en daaraan gerelateerde stromingen in de Nederlanden te onderzoeken en de bezinning op de doperse traditie ten dienste van de kerk- en cultuurhistorie in het algemeen en de Doopsgezinde Broederschap in het bijzonder.

De DHK tracht dit te verwezenlijken door

  • het houden van halfjaarlijkse studiebijeenkomsten en/of excursies;
  • het publiceren van het jaarboek Doopsgezinde Bijdragen; – het bijhouden van een website over de doopsgezinde geschiedenis (www.dhkonline.nl);
  • het digitaal beschikbaar stellen van wetenschappelijk verantwoorde databases;
  • het bevorderen van (lokaal)historische studies en van tekstedities van egodocumenten en andere historisch relevante bronnen;
  • het samenwerken met de doopsgezinde bibliotheek in het Allard Pierson Museum en doopsgezinde instellingen inzake de doopsgezinde geschiedenis.

D. Beleidsplan

Het beleidsplan van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit kunt u vinden via deze link: Beleidsplan Algemene Doopsgezinde Sociëteit.

Op onze website vindt u ons beleidsplan.

E. Beloningsbeleid

Bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.

F. Verslag Activiteiten

Het bestuur heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende organisatie.

In 2023 is in samenwerking met onze Duitse zustervereniging is in mei 2023 een studiereis naar de Pfalz georganiseerd.

Op 14 oktober 2023 werd in Utrecht een studiedag georganiseerd over dopers erfgoed. Onderdeel van het programma was een bezoek aan het Catharijne Convent.

De redactie van de Doopsgezinde Bijdragen (DB) en het bestuur zijn volop bezig geweest met de overgang naar een nieuwe uitgever voor de DB.

Er is hard gewerkt aan onze website, waarop steeds meet historische doopsgezinde informatie te vinden is.

G. Voorgenomen bestedingen

De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het vertoont een grote mate van continuïteit. In de kolom begroting in het overzicht onder H. is dit cijfermatig in beeld gebracht.

H. Verkorte staat van baten en lasten met toelichting

Onderstaande staat van baten en lasten geeft via de kolom begroting inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen in het verslagjaar. De kolom rekening geeft inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen.

De voorgenomen bestedingen voor het komende jaar zullen niet sterk afwijken van de voorgenomen bestedingen van het verslagjaar.

Verkorte staat van Baten en Lasten  tbv ANBI
begrotingrekeningrekening
202320232022
baten
Opbrengsten uit bezittingen100820
Contributies14.00013.88813.989
Subsidies en overige bijdragen van derden000
Totaal baten 14.10013.97013.989
lasten
Doopsgezinde bijdragen11.00010.00010.441
Website2.1001.9241.805
Kosten vereniging1.5001.3201.168
Salarissen (koster, organist e.d.)000
Lasten beheer en administratie, bankkosten en rente2.1002.1451.950
Overige lasten03170
Totaal lasten 16.70015.70615.364
Resultaat (baten – lasten)-2.600 -1.736-1.375

Toelichting

Kerkgenootschappen en hun onderdelen zorgen in Nederland zelf voor de benodigde inkomsten voor hun activiteiten. Aan de kerkleden wordt elk jaar gevraagd om hun bijdrage voor het werk van de kerkelijke gemeente waartoe zij behoren.

Soms bezit de kerkelijke gemeente ook nog enig vermogen in de vorm van woningen, landerijen of geldmiddelen. Soms is dit aan de gemeente nagelaten met een specifieke bestemming. De opbrengsten van dit vermogen worden aangewend voor het werk van de gemeente.

Kerken ontvangen geen overheidssubsidie in Nederland, behoudens voor de instandhouding van monumentale (kerk)gebouwen of een specifiek project.

Een groot deel van de ontvangen inkomsten wordt besteed aan pastoraat, in de vorm van salarissen voor de predikant en eventuele kerkelijk werkers en aan de organisatie van kerkelijke activiteiten.

Daarnaast worden de ontvangen inkomsten ook besteed aan het in stand houden van de kerkelijke bezittingen, benodigd voor het houden van de kerkdiensten (zoals onderhoud, energie, belastingen en verzekeringen) en aan de kosten van de eigen organisatie (salaris koster, eventueel overig personeel, vrijwilligers) en bijdragen voor het in stand houden van het landelijk werk.

Onder lasten van beheer zijn opgenomen de kosten voor administratie en beheer van de kerkelijke bezittingen.

(bedragen zijn in Euro’s, tenzij anders vermeld)